Black Oval

U bent hier: Artikels Events Flanders Horse Expo 2011 - Het paard in de kijker
woensdag 23 maart 2011 15:06

Flanders Horse Expo 2011 - Het paard in de kijker

Flanders Horse Expo 2011 was opnieuw een schot in de roos. De vierde editie van Vlaanderens grootste beurs voor ruiter, menner, fokker en paardenliefhebber kende weer een grote groei, met nog meer standhouders, nog meer stand- en demoruimte en nog meer competities. Dit was ook te merken aan het bezoekersaantal. Niet minder dan 22.300 paardenvrienden vonden de weg naar Flanders Expo.

De basis van Flanders Horse Expo was ook dit jaar de zeer grote beursvloer met exposanten uit binnen- en buitenland met de meest diverse producten en diensten. Alles wat je als paardenman of -vrouw nodig hebt was er te vinden: kledij, zadels en tuigen, stalmateriaal, voeders, enz. Daarnaast kon men er ook terecht voor een zeer ruim aanbod aan stalinrichting, weide- en pisteaanleg, omheiningen en transportmiddelen, zoals vrachtwagens, trailers en lichte vrachtwagens.

Anderzijds waren er de vele demonstraties, clinics, productvoorstellingen, wedstrijden, stamboekpresentaties, lezingen en seminaries in de vier pistes, de longeerring, de demostal en de seminarieruimte.

Het sportieve luik

Het sportieve luik van Flanders Horse Expo is dit jaar opnieuw stevig toegenomen: op de vooravond van de beursopening ging reeds de Ghent Masters of Showjumping van start, een driedaagse tweesterrenspringwedstrijd die op zaterdagavond werd afgesloten met de Grote Prijs Hyundai, traditioneel gevolgd door de Elcribo Finale Flanders Horseball Cup en de Flanders Horse Party. Op donderdagavond werd ook een manche gereden van de Belgische Hengstencompetitie.

Voor het eerst was er ook een nationale dressuurwedstrijd tijdens Flanders Horse Expo: Er werd Inter I en Grand Prix gereden op zondagvoormiddag. Op zondagnamiddag tenslotte werd er afgesloten met de Willy Naessens Finale van de Flanders Indoor Mencup, een spectaculaire indoormenwedstrijd voor enkel-, dubbel- en vierspan pony's en paarden.

Horsemanship

Niet alleen het sportieve gedeelte werd uitgebreid, maar ook in het demoprogramma was er een flinke uitbreiding: er werd een extra speciale piste aangelegd in hal 7 waar in hoofdzaak horsemanship-demonstraties gehouden werden van Parrelli Belgium, uitgebreid met een aantal gerenommeerde buitenlandse Parelli-instructeurs.

Verder kwam (natural) horsemanship ook nog ruim aan bod met een heel aantal demo' s van ondermeer de Canadees Chris Irwin en Wendy en Steve van de Two Lazy Seven Ranch.

Demonstraties, clinics, voorstellingen, ...

Naast de horsemanship-demonstraties waren er nog een heel aantal andere zaken te zien en te beleven: Zo waren er o.a. de wedstrijddemonstraties van de Belgische vereniging voor Aanspanning en Traditie, die enkele demo's traditiemennen gaven met traditionele rijtuigen. Verder waren er de vele stamboekdemonstraties van o.a. de Lusitano, de Quarterhorse, de Fries, de Merens, de PRE, BWP enz.

Er stonden ook specifieke zaken gepland zoals een lezing en demo over hoefbeslag, enkele modeshows, een demonstratie TREC, enkele demonstraties van de Cavalerie van de Federale Politie, demo's reining, eventing, mennen, stijlrijden en zo veel meer.

'Ga voor Galop'

De Vlaamse Liga Paardensport lanceerde tijdens Flanders Horse Expo een heel ludieke actie: 'Ga voor Galop', waarbij de VLP mensen op een veilige en aangename manier de stap wil laten zetten naar de paardensport.

Een aantal Bekende Vlamingen kwamen deze actie ondersteunen. Naast Carry Goossens en Jef De Smet die het peterschap van de actie hebben aanvaard stapten op zaterdagnamiddag ook enkele andere BV's op de beurs voor de eerste keer (voorzichtig) in het zadel. Onder meer Koen Wauters, Zohra, Michèle Van Sebroeck en Marleen Merckx waren van de partij.

Op de persvoorstelling werden de BV's in een gitzwart driespan van Mérenspaarden van Eric Oltmans en Paul De Meuter de piste binnengebracht. Peter Carry Goossens kwam zelfs te paard op de Mérens dekhengst Kirov de l'Abatch tevoorschijn samen met wereldkampioen Philippe Le Jeune die ook een paard gezadeld had voor de voorstelling. Er was dan ook grote publieks- en persbelangstelling voor de voorstelling van het project.

Flanders Horse Party

Paarden en party's zijn altijd al een stevige combinatie geweest: op zaterdagavond werd de beurs- en wedstrijddag dan ook afgesloten met een heuse Flanders Horse Party, een echte paardenparty met DJ Klaas De Coster van Max SND'L.

Intussen is het zand terug uit de hallen, zijn de tribunes, stallen en standen terug afgebouwd en is de lente terug in het land. De organisatie van Flanders Horse Expo is ook al volop bezig met de vijfde editie, die zal plaatsvinden eind februari, begin maart 2012. De exacte datum van Flanders Horse Expo 2012 zal binnenkort worden meegedeeld. Hou alvast de website www.flanders-horse-expo.be in het oog!

Afbeeldingen galerij

Laatst gewijzigd op: maandag 28 maart 2011 09:40